Про дотримання протиепідемічних заходів у закладі на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)
Posted by: Школа_1 | Posted on: 1 Вересня, 2020
Додаток до наказу по школі “Протиепідемічні заходи в період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)”
- Допуск до роботи персоналу закладу здійснювати за умови використання засобів індивідуального захисту (респіратора, захисного щитка або маски, у тому числі виготовленої самостійно) після проведення термометрії безконтактним термометром).
Захисні маски можуть не використовуватися під час проведення занять у навчальних приміщеннях, а також учнями 1-4-х класів.
- Не допускати до роботи осіб з ознаками інфекційного захворювання. У разі виявлення співробітника з підвищеною температурою тіла понад 37,2 °С або з ознаками гострого респіраторного захворювання, такий співробітник має повідомити директора та звернутися по медичну допомогу до сімейного лікаря.
- Не допускати до роботи персоналу, визначеного таким, який потребує самоізоляції відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.
- Усі працівники закладу мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту з розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи. Засоби індивідуального захисту мають бути в наявності з розрахунку на 5 робочих днів, у т. ч. на 1 робочу зміну — безпосередньо на робочому місці працівника. Після кожного зняття засобів індивідуального захисту та перед одяганням чистих засобів індивідуального захисту, працівник повинен ретельно вимити руки з милом або обробити антисептичним засобом.
- Використані засоби індивідуального захисту, паперові серветки викидати в окремі контейнери з кришками та поліетиленовими пакетами, з подальшою утилізацією.
- Дотримуватися працівникам правил особистої гігієни (використовувати рукомийники, мило рідке, паперові рушники (або електросушарки для рук), антисептичні засоби для обробки рук тощо).
- Обмежити проведення масових заходів (нарад, зборів тощо) у закритих приміщеннях (окрім заходів, необхідних для забезпечення функціонування закладу освіти — проведення педагогічних рад, конференцій трудового колективу тощо).
- Дотримуватися респіраторної гігієни та етикету кашлю.
Вимоги щодо організації освітнього процесу
- Під час пандемії визначити такі маршрути руху здобувачів освіти до закладу з метою запобігти утворенню скупчення учасників освітнього процесу:
Працівники закладу освіти, учні, які навчаються в кабінетах №№ 2 —11, 12, 12 –а, заходять до приміщення і залишають його після закінчення навчальних занять через центральні двері;
учні, які навчаються в кабінетах №№ 1 — 20, заходять до приміщення і залишають його після закінчення навчальних занять через аварійні двері праворуч від центрального входу;
учні, які навчаються в кабінетах №№ 21 — 30, заходять до приміщення і залишають його після закінчення навчальних занять через аварійні двері ліворуч від центрального входу;
здобувачі освіти, які навчаються в І зміну, до закладу приходять на 07.55 год;
здобувачі освіти, які навчаються в ІІ зміну, до закладу приходять за графіком згідно з розкладом занять;
- Заборонити допуск до закладу освіти батьків або супроводжуючих осіб, крім осіб, які супроводжують осіб з інвалідністю.
- Перед початком занять педагогічний склад закладу проводить опитування учнів щодо їх самопочуття та наявності симптомів респіраторної хвороби.
- У разі виявлення ознак гострої респіраторної хвороби в учнів, за відсутності батьків:
- потрібно одягнути маску дитині;
- тимчасово ізолювати в медичний кабінет та проінформувати батьків (інших законних представників) та прийняти узгоджене рішення щодо направлення до закладу охорони здоров’я.
- У приміщенні, де перебувала особа з симптомами інфекційного захворювання, проводиться провітрювання поза графіком та дезінфекція висококонтактних поверхонь.
- Вхід до приміщень закладу працівникам закладу та учням дозволяється при наявності захисної маски або респіратора. Захисні маски можуть не використовуватися під час проведення занять у навчальних приміщеннях. Під час пересування приміщеннями закладу освіти використання захисних масок є обов’язковим.
Для учнів 1-4-х класів вхід та пересування приміщеннями закладу дозволяється без використання захисної маски або респіратора.
- У разі віднесення до «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки педагогам у процесі викладання навчальної дисципліни використовувати захисні щитки. Багаторазовий захисний щиток використовується та дезінфікується відповідно до інструкції виробника.
- На вході до закладу обробляти руки антисептичними засобами.
- Мінімізувати пересування здобувачів освіти між навчальними кабінетами, зокрема шляхом проведення занять упродовж дня для одного і того ж класу (групи) в одному і тому самому кабінеті.
- Учителям проводити заняття з окремих предметів на відкритому повітрі.
- У разі підтвердження випадку коронавірусної хвороби (COVID-19) в одного з учнів, усі інші учні відповідного класу (групи) визнаються такими, що потребують самоізоляції, та повинні вживати заходів, передбачених галузевими стандартами у сфері охорони здоров’я.
- У санітарних кімнатах забезпечується наявність рідкого мила та паперових рушників (або електросушарок для рук).
- Основним заходом гігієни рук в умовах закладу є миття рук з милом. Використання антисептиків доцільне лише в тому випадку, коли відсутній доступ до проточної води з милом. Протирання рук вологими серветками з метою знезараження або як заміна миття рук або антисептичної обробки не рекомендується
- Після проведення занять у кінці робочого дня проводити очищення і дезінфекцію поверхонь (у тому числі дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил тощо).
- Після кожного навчального заняття проводити провітрювання впродовж не менше 10 хвилин. При провітрюванні слід забезпечити безпеку дітей шляхом встановлення замків та фізичних обмежувачів на вікна.
Вимоги до організації харчування
- Харчування учнів здійснюється відповідно до графіків.